SRDJAN IVANOVIC BLAZIN’ QUARTET - SLEEPING BEAUTY

Artiest info
Website
facebook

Label : MoonJune Rec

Srdjan Ivanovic (Sarajevo, 1983) is drummer, bandleider en componist, behalve met het Blazin’Quartet werkt hij met de groepen Xénas en het Nicolas- Ivanovic Undectet. Hij verliet Bosnië in 1992 om aan de oorlog te ontsnappen en ging naar Athene. Zijn eerste muzikale invloeden waren de nachtelijke muzikale sessies met vrienden van zijn vader, een klassiek gitarist/componist. Hij ging naar Amsterdam om zijn muziek opleiding voort te zetten aan het vermaarde conservatorium. In 2008 won hij met het in dat jaar opgerichte Blazin’Quartet de Dutch Jazz Competition tijdens het North Sea Jazz festival, de jury bestond o.a. uit Philip Catherine, Yuri Honing en Bart Suer. De prijs werd toegekend op grond van het originele, organische, meest vrije en overtuigende (samen)spel met voldoende ruimte voor improvisatie. De bassist van de groep Mihail Ivanov won de prijs van beste solist. Van de prestigieuze Prins Bernard Stichting kreeg Ivanovic een studiebeurs voor een opleiding in New York.

Dit is het 4de album met het Blazin’Quartet , als sideman is Ivanovic op een 20-tal albums te horen. Srdjan Ivanovic is behalve op drums ook te horen op de piano, Andreas Polyzogopoulos op trompet, Frederico Casagrande is op 4 nummers te horen op gitaar, Mihail Ivanov speelt contrabas, speciale gast is de fameuze fluitist Magic Malik. Srdjan woont tegenwoordig in Parijs en daar is dit album opgenomen, Van de 9 composities zijn er 6 van de hand van Ivanovic, “Andreas” schreef hij samen met Andreas Polyzogopoulos, “The man with the harmonica” en “A l’aube du cinquième jour (Gott mit uns)” zijn van Ennio Morricone. Het album begint verrassend met vogelgeluiden vermengd met ruimtelijke trompetklanken, het korte nummer heeft de voor de hand liggende naam “Intro”. Het titelnummer “Sleeping Beauty” vangt aan met etherische gitaarklanken en zacht roffelende drums waarna een lyrische trompet zich bij hen voegt, fraaie introverte muziek. Dat zet zich voort in een gedragen versie van het bekende Morricone nummer uit de film “Once upon a time in the West” van Sergio Leone met hier de trompet in de rol van mondharmonica, schitterende uitvoering met behalve de trompet ook een hoofdrol voor het knappe gitaarspel van Casagrande.

In het nummer “Guchi” voegt Magic Malik zich erbij met zijn dwarsfluit, tezamen vormen ze een prachtig geluidsdecor wat leidt tot zeer filmische muziek. Het bijzonder sfeervolle “Andreas” met de naamgever Polyzogopoulos in een hoofdrol met zijn warme trompetgeluid, zonder meer een van de hoogtepunten van dit voortreffelijke album. De melodie van “Sleeping Beauty” komt terug in een tweede versie in de vorm van een gitaarsolo, niet bedoeld voor het album, begrijp ik volledig waarom het er toch op staat, het is namelijk een wonderschone solo. “A l’aube du cinquième jour (Gott mit uns” van Morricone komt uit de gelijknamige film, die ken ik niet maar de muziek is weer onovertroffen. Het laatste nummer “Outro” vergast de luisteraar weer op een mix van vogelgeluiden met lyrische trompetklanken. Een heerlijk album van een uitstekend gezelschap muzikanten.

Jan van Leersum.